24 srpnja, 2024
Korner 365 » Dugogodišnji liječnik Vatrenih govorio o mogućim razlozima teške ozljede Ivana Perišića

Dugogodišnji liječnik Vatrenih govorio o mogućim razlozima teške ozljede Ivana Perišića

2 min read
Dr. Boris Nemec o mogućim razlozima teške ozljede Ivana Perišić.

Foto: Facebook

U emisiji HRT-a “Sport i glazba” na Drugom programu Hrvatskoga radija, gostovao je dugogodišnji liječnik i medicinski stručnjak Vatrenih, dr. Boris Nemec.

Hrvatska reprezentacija protiv Turske i Walesa nije mogla računati na nekoliko ključnih igrača.

Možda i najveći nedostatak, bili su izostanci na lijevom krilu, uslijed ozljeda Ivana Perišića i Mislava Oršića koji će propustiti cijelu sezonu.

“U svakom klubu ili reprezentaciji događaju se ozljede križnih ligamenata. Ipak, one nisu toliko česte, ali ponekad se dogode, a onda je dug period oporavka, kao u slučaju Perišića, koji je vrlo važan kotač u reprezentaciji, a vidimo kad ga nema koliko nam nedostaje. Može biti da je bio preopterećen čestim igranjem, može biti i genetika”, govori Nemec.

Dodao je i da bi preporučeni povratak na nogometu bio nakon šest mjeseci.

“Razni su faktori kod oporavka. Sve ovisi koliko brzo ligament zaraste. Kod takvih slučajeva osobno ne preporučujem povratak nogometu prije šest mjeseci, mlađima čak savjetujem i nešto dužu pauzu. Odluče li se vratiti ranije igranju, riskiraju novu ozljedu”, naglasio je.

Govorio je dr. Nemec i o temi oporavka od ozljeda s naglaskom na napredak medicine u posljednja dva desetljeća.

“Znanost je otišla dosta daleko. Promijenili su se načini obavljanja fizikalnih terapija i samih priprema oko što bržeg povratka sportaša na terene. Prije kad je bila teža ozljeda igrača nije bilo takvih mogućnosti. Danas je jako puno iznimno zahtjevnih utakmica, a gledatelj ili navijač ima očekivanja da igrač odigra jednako dobro kao što je to pokazao nekoliko dana ranije. Igrači se trude, ali nekad se jednostavno zna dogoditi psihički i fizički umor zbog čega raste sklonost većem broju ozljeda”, rekao je Nemec.

O medijskom prepucavanju koje je imao s trenerom Real Madrida Carlom Ancelottijem oko preranog vraćanja u igru Luke Modrića nakon ozljede, rekao je sljedeće.

“Naravno, treneri imaju svoje viđenje situacije i žele igrača što prije vratiti u ekipu, pogotovo nekog kao što je Modrić, jer momčad s takvim igračima ima veću šansu pobijediti utakmicu. No, mi liječnici gledamo na zdravlje igrača i pokušavamo u potpunosti oporaviti igrača te ga pripremiti za napore. Svaka obnovljena ozljeda koja se dogodi, jer se sportaš ranije vratio na teren, postaje puno gora, što dovodi do dužeg perioda oporavka”, zaključuje Nemec.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Copyright © KORNER 365 - Sva prava pridržana. | WEB Izrada – Mojik Studio.