19 lipnja, 2024
Korner 365 » HKS reagirao na priopćenje koje je objavila Cibona

HKS reagirao na priopćenje koje je objavila Cibona

3 min read

Foto: Pixabay / Ilustracija

Hrvatski košarkaški savez (HKS) je u srijedu reagirao na priopćenje koje je juler objavila KK Cibona pokušavajući pojasniti navode u kojima je prozvan HKS.

Naime, Cibona je u jučerašnjem priopćenju navela kako je tijekom ljeta vratila dva mlada igrača Tomislava Buljana i Domagoja Proletu i za koje su izlazna pisma izdana od strane saveza država u kojima su igrali proteklu sezonu i dostavljena HKS-u prije više od mjesec dana, HKS ih odbija dostaviti klubu, i na taj način sprječava registraciju tih igrača barem u ABA ligi.

– KK Cibona prošle sezone nije izvršavala financijske obaveze proizašle iz ugovora koje je vodstvo kluba potpisivalo te je čak 11 bivših igrača i tri trenera aktiviralo mogućnost zaštite ugovora kod HKS-a. Sukladno Registracijskom pravilniku, a upravo u svrhu zaštite igrača, klub ne može registrirati nove seniorske igrače dok ne izvrši plaćanja prema usvojenim zahtjevima za zaštitu ugovora, stoji u priopćenju HKS-a.

– Izdavanje izlaznog pisma (dokument potreban pri povratku igrača u hrvatski klub iz inozemstva ili obratno) neodvojiv je dio postupka registracije igrača u hrvatskom prvenstvu, dok regionalne lige nisu pod našom ingerencijom. Stoga izlazna pisma nismo u mogućnosti proslijediti KK Cibona jer bismo time kršili vlastiti Registracijski pravilnik i doveli u nepovoljan položaj ostale klubove koji se pravila pridržavaju. Valja napomenuti i kako su svi ostali klubovi, a HKS ih u članstvu broji 229, do početka sezone uspjeli riješiti eventualna potraživanja i bez ograničenja započeti sezonu, nastavlja dalje HKS koji dodaje da se po pitanju izdavanja izlaznih pisama obratio i Međunarodnoj košarkaškoj organizaciji FIBA-i.

FIBA-ina pravna služba je HKS-u odgovorila kako se izlazna pisma izdaju nacionalnom savezu, a ne klubu, odnosno savez nema obavezu ista proslijediti klubu ako, kao u ovom slučaju, postoje razlozi koji bi to priječili.

– Unatoč svemu, HKS je u stalnom kontaktu s vodstvom KK Cibona, od sastanaka s direktorom i sportskim direktorom, do svakodnevne komunikacije s Uredom za natjecanje, a sve kako bi se iznašao pravno i pravedno održiv način rješenja nastale situacije. Upravo je u međusobnoj komunikaciji izašlo na vidjelo kako je Cibona već vršila isplate prema aktualnim igračima, sportskom osoblju i ostalim dionicima u radu KK Cibona, dok cijelosezonske dugove prema bivšim igračima, među kojima i hrvatskim reprezentativcima, i dalje nije ni počela rješavati, navodi HKS ističući kako ne samo da nije štetio Ciboni, već joj je izlazio ususret kada je god to bilo moguće.

– Primjerice, sporna izlazna pisma su zatražena od FIBA-e u vjeri da će Cibona potraživanja riješiti te kako bi igrači mogli zaigrati istoga dana kada se otvori pravna mogućnost, bez čekanja administrativnog postupka izdavanja izlaznog pisma koji može potrajati i desetak dana, pojašnjava HKS u svom priopćenju u kojem napominje da ima obavezu stati u zaštitu ne samo sustava i pravilnika, već i ostalih klubova i, posebice, igrača koji imaju pravo na zaštitu svog rada.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Copyright © KORNER 365 - Sva prava pridržana. | WEB Izrada – Mojik Studio.