21 lipnja, 2024
Korner 365 » Italija se odlučila na štednju: Tri sporta na ZOI-ju vjerojatno sele u Austriju

Italija se odlučila na štednju: Tri sporta na ZOI-ju vjerojatno sele u Austriju

2 min read

Foto: Pixabay / Ilustracija

Vlada u Italiji odustala je od izgradnje centra za klizanje u Cortini d’Ampezzo za Olimpijske igre u Milanu 2026. godine, zbog čega će natjecanja u bobu, sanjkanju i skeletonu morati biti premještena iz zemlje, izjavio je u ponedjeljak predsjednik organizacijskog odbora.

“Prije dva dana talijanske su vlasti odustale od ovog skupog projekta i odlučile potražiti već postojeću i funkcionalnu lokaciju”, objasnio je Giovanni Malago na 141. zasjedanju Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) u Bombayu.

Austrijski grad Innsbruck, koji se nalazi 400 km sjeveroistočno od Milana i koji je organizirao Zimske igre 1976., već se prije nekoliko tjedana ponudio za domaćina klizanja.

“Austrija je potencijalni kandidat i rado će vas podržati”, potvrdio je u ponedjeljak Malagu Karl Stoss, predsjednik Austrijskog olimpijskog odbora i član MOO-a.

Talijanski čelnik potvrdio je rad na “lokacijama izvan Italije”. – Proučavamo sva moguća rješenja i analiziramo alternativu s MOO-om i međunarodnim federacijama, objasnio je.

“Takav potez imat će utjecaja na funkcioniranje i proračun organizacijskog odbora”, upozorio je, budući da talijanski domaćini pokušavaju ostati unutar svog početnog proračuna od 1,5 milijardi eura.

Klizalište je tradicionalno – uz skakaonice i oval za brzo klizanje – jedna od najsloženijih infrastruktura za postavljanje tijekom Zimskih igara. Skupo je za izgradnju i održavanje, a malo zanimljivo lokalnom stanovništvu.

MOO, koji se zalaže za ponovno korištenje postojećih infrastruktura, odmah je bio nesklon ideji izgradnje novog skijaškog centra i pozdravio je odustajanje talijanskih vlasti, što je predsjednica koordinacijskog povjerenstva Kristin Kloster ocijenila “odgovornom odlukom”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Copyright © KORNER 365 - Sva prava pridržana. | WEB Izrada – Mojik Studio.