22 srpnja, 2024
Korner 365 » Kustić: Stadion u Osijeku bit će skroz otvoren za gledatelje, HNS novčano kažnjen

Kustić: Stadion u Osijeku bit će skroz otvoren za gledatelje, HNS novčano kažnjen

3 min read

Foto: Screenshot

Žalbeno tijelo Uefine Disciplinske komisije donijelo je odluku o kazni Hrvatskom nogometnom savezu za diskriminaciju na utakmici kvalifikacija za Euro 2024. protiv Latvije.

Zbog potrebe za brzom odlukom, Disciplinska komisija Uefe direktno je prepustila ovaj postupak Uefinom Žalbenom tijelu u skladu s člankom 29. Disciplinskog pravilnika Uefe, objavio je HNS.

– Ono što je najbitnije, stadion u Osijeku bit će skroz otvoren za gledatelje, HNS je kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 10.000 eura, dvije godine kušnje s tisuću gledatelja manje na sljedećoj domaćoj utakmici ukoliko se ponovno dogodi nešto kad je u pitanju rasizam i diskriminacija na sljedećoj utakmici, rekao je na izvanrednoj konferenciji za medije predsjednik HNS-a Marijan Kustić.

Kustić: Velika pobjeda Hrvatskog nogometnog saveza

– Sretni smo i zahvalni, smatramo da je ovo velika pobjeda, ne samo Hrvatskog nogometnog saveza, nego i svih naših građana i naših navijača. Vidimo da je UEFA prepoznala sve ono što se napravilo s naše strane da bi njima prezentirali pravu stvar i da HNS uistinu se želi i borit će se protiv svih vrsta diskriminacije i rasizma. Ovaj put smo to pokazali. Bio je veliki interes pogotovo jer je jako bitna utakmica u Osijeku protiv Turske i sigurno da nam puno znači da imamo veliku podršku naših navijača, dodao je predsjednik Kustić, prenosi HRT.

– Ovim putem zahvalio bih cijelom pravnom timu koji je radio na samom obrazloženju prema Uefi. Prije toga je bilo i zatvaranje disciplinskog postupka kad je u pitanju utakmica protiv Armenije gdje je također naša pravna služba odradila odličan svoj dio posla.

“HNS će se i dalje boriti protiv svih vrsta diskriminacije i rasizma”

– Svakako bih htio zahvaliti i Ministarstvu unutarnjih poslova, prekršajnom sudu i svima onima koji su sudjelovali u tome da su se brzo pronašli počinitelji i neodgovorni pojedinci i da su sankcionirani, što smo prikazali Uefi i što je sigurno pridonijelo ovakvoj odluci. Zahvala i našem odjelu za sigurnost koji vodi Jurica Jurjević, rekao je Kustić te još jednom zahvalio svima i poručio da će se HNS i dalje boriti protiv svih vrsta diskriminacije i rasizma.

– Bilo bi jako loše da smo zbog tri neodgovorna pojedinca ostali u Osijeku na onom prekrasnom stadionu u tako bitnoj utakmici bez navijača. Ono što me veselilo je da su javnost i naši navijači osudili ova tri pojedinca, to je definitivno pravi put i na tribinama je mjesto našim pravim navijačima, koji su uistinu prekrasni i kojima još jednom zahvaljujem, rekao je predsjednik HNS-a.

“Maknuti rasizam i diskriminaciju ne samo iz nogometa, nego generalno iz društva”

– Za utakmicu u Osijeku pripremamo se od trenutka kad je završila utakmica u Armeniji, kako u odjelu sigurnosti, tako u svim drugim odjelima u Savezu. Iskoristit ćemo i ovu odluku i medije u preventivne svrhe, rasizam i diskriminaciju želimo maknuti ne samo iz nogometa, nego i generalno iz društva. Želimo da zajedničkim naporima uspijemo, da se tako nešto ne dogodi u Osijeku, ali i u svim sljedećim utakmicama, kako reprezentacije, tako i klubova u domaćoj ligi, rekao je voditelj poslova prevencije, sigurnosti i integriteta u HNS-u Jurica Jurjević.

Najvjernijim navijačima prednost kod kupnje ulaznica

– S obzirom na veliki interes navijača, rukovodstvo Saveza je odlučilo za utakmicu s Turskom osigurati onim najvjernijima pravo prvokupa, tako da će tisuću navijača koji su bili na najviše utakmica hrvatske reprezentacije u proteklih pet godina danas dobiti e-mail s mogućnosti kupnje do dvije ulaznice, a nakon isteka roka od 24 sata koliko će imati za kupnju tih ulaznica, bit će otvorena slobodna prodaja za sve navijače, rekao je glasnogovornik HNS-a Tomislav Pacak.

Podsjetimo, nakon utakmice Hrvatska – Latvija u Rijeci promatrač FARE-a podnio je izvještaj delegatu utakmice u kojem je navedeno da je u sektoru s hrvatskim navijačima primijećen pojedinac koji je nekoliko puta istaknuo ustašku zastavu te je zbog tog incidenta UEFA pokrenula disciplinski postupak protiv HNS-a.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Copyright © KORNER 365 - Sva prava pridržana. | WEB Izrada – Mojik Studio.