23 srpnja, 2024
Korner 365 » NOVI PROBLEMI! Uefa pokrenula disciplinski postupak protiv HNS-a, evo detalja

NOVI PROBLEMI! Uefa pokrenula disciplinski postupak protiv HNS-a, evo detalja

3 min read

Foto: HNS / Facebook

Krovna europska nogometna organizacija UEFA pokrenula je disciplinski postupak protiv Hrvatskog nogometnog saveza zbog rasizma i diskriminacije na utakmici europskih kvalifikacija između Hrvatske i Latvije koja je odigrana na stadionu HNK Rijeka, objavio je HNS.

Promatrač FARE-a podnio je izvještaj delegatu utakmice u kojem je navedeno da je u sektoru s hrvatskim navijačima primijećen pojedinac koji je nekoliko puta istaknuo ustašku zastavu te je zbog tog incidenta UEFA pokrenula disciplinski postupak protiv HNS-a.

Hrvatski nogometni savez trenutačno je pod uvjetnom kaznom zbog diskriminatornog ponašanja navijača na završnici Lige nacija te bi nova kazna potencijalno mogla aktivirati kaznu igranja jedne domaće utakmice bez publike. Prvu iduću domaću utakmicu hrvatska reprezentacija igra 12. listopada u Osijeku.

Prekršajna prijava protiv tri osobe

Zaštitarska služba primijetila je potkraj prvog poluvremena dvije osobe koje dižu nedopuštenu zastavu, izdvojila ih te predala policijskim službenicima, kao i navedenu zastavu.

Hrvatski nogometni savez je odmah nakon prijave UEFA-e uputio službeni dopis Općinskom sudu u Rijeci, Policijskoj upravi primorsko-goranskoj te Ravnateljstvu policije sa zamolbom da se očituju o rezultatima kriminalističkog istraživanja i prekršajnog postupka kako bi Savez prilikom svojeg očitovanja mogao obavijestiti Disciplinsku komisiju UEFA-e o tome kako će navedene osobe biti procesuirane i sankcionirane.

Tijekom policijskog postupka, identificirana je i treća osoba koja je pomogla unijeti zastavu na stadion te je protiv sve tri osobe podnesena prekršajna prijava i pokrenut pravosudni postupak.

Usto, Savez će obavijestiti Uefu o svim detaljima temeljite pripreme i sigurnosnim aktivnostima uoči, za vrijeme i nakon utakmice kako bi se prevenirala i spriječila sva protuzakonita ponašanja, a što je rezultiralo izvrsnom atmosferom bez ijednog nedopuštenog povika.

HNS će poduzeti sve pravne opcije prema osobama koje su svojim namjernim i ciljanim protuzakonitim ponašanjem nanijele značajnu štetu hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji te ugledu Republike Hrvatske.

“Neprocjenjiva šteta za reprezentaciju i sve njene navijače”

– Nažalost, tri pojedinca dovoljna su da pokvare prekrasnu sliku s Rujevice gdje su naši navijači bili besprijekorni, što je vidljivo i u izvještaju delegata koji nije imao zamjerke na ponašanje navijača. Zahvaljujemo Ravnateljstvu policije na svemu što su u suradnji sa Savezom učinili u pripremi utakmice kako bi ona prošla bez incidenta, no krajnje neodgovorno, protuzakonito i sramotno ponašanje trojice pojedinaca moglo bi rezultirati značajnom štetom za našu reprezentaciju i ugled Republike Hrvatske u cijelosti.

Učinit ćemo sve u ovom postupku kako bismo uvjerili Uefu da zbog ponašanja trojice pojedinaca ne treba kazniti sve navijače i našu reprezentaciju te da će hrvatska država odgovarajuće procesuirati ovaj slučaj i poslati snažnu poruku da je takvo ponašanje i veličanje ustaškog pokreta u modernoj, nezavisnoj i europskoj Hrvatskoj apsolutno neprihvatljivo i strogo kažnjivo. No, postoji realna mogućnost da u Osijeku bude zatvoren dio stadiona, ili čak cijeli, što bi bilo ogromno razočaranje i neprocjenjiva šteta za reprezentaciju i sve njene navijače. Zbog toga ćemo poduzeti zaista sve raspoložive pravne korake kako bi osobe odgovorne za ovaj incident materijalno i pravno odgovarale za ogromnu nanesenu štetu, izjavio je voditelj poslova prevencije, sigurnosti i integriteta pri HNS-u, Jurica Jurjević.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Copyright © KORNER 365 - Sva prava pridržana. | WEB Izrada – Mojik Studio.