22 srpnja, 2024
Korner 365 » Ruski olimpijski odbor zaradio suspenziju, odmah oštro odgovorili

Ruski olimpijski odbor zaradio suspenziju, odmah oštro odgovorili

2 min read

Foto: Pixabay / Ilustracija

Međunarodni olimpijski odbor suspendirao je Ruski olimpijski odbor, jer je pod svoju nadležnost stavio pet organizacija u okupiranim ukrajinskim regijama, objavio je glasnogovornik krovne olimpijske organizacije.

Odluka je stupila na snagu odmah, a njome je automatski ukinuto pravo Ruskom olimpijskom odboru na financiranje iz međunarodnih olimpijskih fondova.

Jednostrana odluka koju je Ruski olimpijski odbor donio 5. listopada 2023., o uključenju, kao svojih članova, regionalnih sportskih organizacija koje su pod ovlastima Ukrajinskog olimpijskog odbora predstavlja kršenje Olimpijske povelje, stoji u priopćenju MOO-a.

No, ova suspenzija neće utjecati na moguću nazočnost ruskih sportaša pod neutralnom zastavom na Olimpijskim igrama 2024. u Parizu.

Isti izvor navodi da će MOO o tome odluku donijeti “u odgovarajuće vrijeme”.

O odluci MOO-a odmah se priopćenjem oglasila ruska strana nazvavši je “kontraproduktivnom i politički motiviranom”.

“Danas je MOO donio još jednu kontraproduktivnu odluku s očitim političkim motivima”, stoji u priopćenju Ruskog olimpijskog odbora.

“Ovo osigurava ‘de jure’ ono što je ‘de facto’ učinjeno u veljači 2022., dodaje se, misleći na zabranu nastupa ruskim sportašima koju je izdala većina međunarodnih sportskih federacija nakon napada na Ukrajinu”.

MOO nije reagirao na rusku invaziju sankcijama za Ruski i Bjeloruski olimpijski odbor ili za njihove zastupnike u MOO-u, ali je u prvim mjesecima onoga što je Moskva nazvala “specijalnom vojnom operacijom”, zabranio nastupe sportašima iz tih zemalja.

Međutim, u ožujku ove godine MOO je izdao prvi skup preporuka međunarodnim sportskim organizacijama za ponovno uključivanje ruskih i bjeloruskih sportaša na natjecanja pod njihovom ingerencijom, uz uvjet da oni pristanu nastupati kao pojedinci bez državnih obilježja i bez intoniranja držane himne. Tom prilikom su iz MOO-a poručili da “sportaši ne bi trebali biti kažnjeni za postupke vlada”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Copyright © KORNER 365 - Sva prava pridržana. | WEB Izrada – Mojik Studio.