23 travnja, 2024
Korner 365 » Hrkać za Korner365: Liga prvaka ima toliko bogatu povijest da je nikakva Superliga ne može zamijeniti

Hrkać za Korner365: Liga prvaka ima toliko bogatu povijest da je nikakva Superliga ne može zamijeniti

2 min read

Ovih dana ponovno se podigla prašina oko pokretanja europske nogometne Superlige, a riječ je o kontroverznom natjecanju zatvorenog tipa u kojem bi bogati klubovi iz tjedna u tjedan odmjeravali snage i još više punili džepove. Robert Hrkać, novinar Zadarskog lista i član podcasta Ofenziva za Korner365 prokomentirao je ovu aktualnu temu koja je uzdrmala nogometnu javnost.

“Moj stav oko Superlige se nije promijenio od travnja 2021., kada su se najveći europski klubovi (nakratko) odmetnuli od UEFA-e. Uostalom, i glas navijača diljem kontinenta je jasan. Sama ideja oko zatvorene lige u kojoj bi velikani iz tjedna u tjedan odmjeravali snage, bez opasnosti da budu izbačeni iz iste, i bez mogućnosti ulaska ‘manjih’ klubova blago je rečeno promašena. Iako je kvaliteta grupne faze Lige prvaka pala u posljednjim godinama i zaista zahtjeva korekciju (koju je UEFA i napravila za iduću sezonu), to natjecanje sa sobom nosi toliko bogatu povijest da je nikakva Superliga ne može zamijeniti. Presudom nisam iznenađenjem, ali čisto sumnjam da to uopće mijenja situaciju”, naglasio je Hrkać o ideji Superlige.

Hrkać je naglasio kako je već u samom početku većina klubova odbila sudjelovanje u ovom projektu.

“Reakcija većine liga i klubova bila je brza i jasna. Pa od osnivača Superlige u igri su ostali još samo Barcelona i Real Madrid”, istaknuo je.

Osvrnuo se i na predsjednika Real Madrida Florentina Pereza koji je jedan od glavnih zagovaratelja Superlige.

“FIFA i UEFA se svim raspoloživim sredstvima bore protiv ovakvih natjecanja. Ako se već htjelo na ovaj način utjecati na UEFA-u da promjeni format Lige prvaka, onda su klubovi-osnivači u tome uspjeli još prije dvije godine. Paradoksalno mi je da je jedan od glavnih podupiratelja ove ideje predsjednik Reala Florentino Perez, čovjek koji je cijeli svoj mandat na Bernabeuu posvetio dominaciji u Ligi prvaka”, poručio je Hrkać.

Ustvrdio je kako bi nogomet bio nezamisliv bez Lige prvaka koja je donijela mnoge nezaboravne nogometne trenutke.

“Smatram da je ovaj sustav, u kojem se mjesto u Ligi prvaka ostvaruje kroz domaća prvenstva, najbolji i najpošteniji. Vjerujem da bi mi svi htjeli da češće gledamo sudare – Real – PSG, Bayern – Manchester City, Arsenal – Inter, no upravo se takvim parovima ‘digne vrijednost’ ako se susretnu u kasnijim fazama. Liga prvaka je natjecanje koje je donijelo toliko prekrasnih nogometnih trenutaka, da je teško zamislivo da ga se baci u ropotarnicu povijesti. Pa na koncu, klubovi kao što Villarreal, Monaco i Leipzig bili su na korak do finala u posljednjih nekoliko sezona, a pitanje je bi li našli mjesto ‘po defaultu’ u Superligi”, zaključio je Robert Hrkać u izjavi za Korner365.

Tvrtka A22, koja stoji iza projekta Superlige, predložila je novo otvoreno europsko natjecanje sa 64 kluba podijeljena u tri lige za muški turnir i 32 kluba podijeljena u dvije lige za nogometašice, na temelju odluke Europskog pravosuđa o Superligi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Copyright © KORNER 365 - Sva prava pridržana. | WEB Izrada – Mojik Studio.