23 srpnja, 2024
Korner 365 » Kipyegon i Lyles najbolji atletičari svijeta

Kipyegon i Lyles najbolji atletičari svijeta

2 min read

Foto: Facebook

Američki sprinter Noah Lyles Faith Kipyegon i kenijska srednjeprugašica Faith Kipyegon najbolji su atletičari u 2023. godini prema izboru Svjetske atletike, prenosi HRT.

Lyles je zablistao na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti gdje je osvojio čak tri zlatne medalje. Dvadesetšestogodišnji Amerikanac pobijedio je suparnike u utrkama na 100 i 200 metara, a treću zlatnu medalju osvojio je u štafetnoj utrci 4 x 100 metara.

U glavnom gradu Mađarske najuvjerljiviji je bio u “kraljevskoj disciplini” na 100 metara, kada je pobijedio za 9.83, što je ujedno i najbolji rezultat na svijetu. Ove godine isto vrijeme imaju i Britanac Zharnel Hughes i Amerikanac Christian Coleman.

I za nadolazeću sezonu ima visoke ciljeve. Lyles je već najavio da će na Ljetnim olimpijskim igrama u Parizu osvojiti četiri zlatne medalje na 100 i 200 metara te u disciplinama štafeta 4x100m i 4x400m.

Na ženskoj sceni ove je godine zablistala 29-godišnja kenijska atletičarka Kipyegon. Oborila je čak tri svjetska rekorda u trčanju na 1500 i 5000 metara te na milju, a na SP-u u Mađarskoj osvojila je zlato na 1500 i 5000 metara.

Krovna međunarodna atletska federacija dodijelila je još četiri priznanja. Za uspjehe na atletskim stadionima dobili su ih i Yulimar Rojas iz Venezuele i Armand Duplantis iz Švedske. Rojas je u Budimpešti osvojila svoju četvrtu medalju u Svjetskom kupu u troskoku, dok je Duplantis na mitingu u Eugeneu postavila novi svjetski rekord u skoku s motkom preskočivši 623 cm.

Etiopljanin Tigist Assefa i Kenijac Kelvin Kiptum dobili su nagrade za uspjehe u natjecanjima izvan atletskih stadiona. Assefa je postavila novi svjetski rekord u ženskom maratonu u Berlinu (2:11:53), a Kiptum u muškom maratonu u Chicagu (2:00:35).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Copyright © KORNER 365 - Sva prava pridržana. | WEB Izrada – Mojik Studio.