23 travnja, 2024
Korner 365 » Perez: Europski nogomet nije i nikada više neće biti monopol

Perez: Europski nogomet nije i nikada više neće biti monopol

2 min read

Foto: Facebook

Real Madrid, začetnik ideje o osnivanju nogometne Superlige, priopćio je u četvrtak da će u nadolazećim danima proučiti presudu Europskog suda pravde kojom se klubovima dopušta osnivanje novog natjecanja što je nazvao “prilikom za unapređenjem europskog klupskog nogometa”, prenosi Gol.hr.

“Europski nogomet nije i nikada više neće biti monopol”, napomenuo je Florentino Perez (76), predsjednik Real Madrida, u priopćenju poslanom medijima.

Europski sud pravde je u četvrtak izvijestio da su svjetska i europska nogometna federacija, FIFA i UEFA, zloupotrijebile svoj dominantan položaj zabranjujući klubovima da se natječu u Europskoj super ligi (ESL), planiranom projektu čija je realizacija i dalje neizvjesna.

Real Madrid, 14 puta prvak Europe, nije izričito rekao da će nakon sudske presude nastaviti raditi na osnivanju Superlige od 20-ak najbogatijih klubova, ali je poručio da će “nastaviti raditi za dobrobit nogometa” i “nastaviti braniti moderni projekt usklađen s nacionalnim prvenstvima”.

“Danas su pravo, razum i sloboda nadvladali pritiske s kojima smo se suočavali zadnje dvije godine”, rekao je Perez.

Real Madrid, Barcelona i Juventus ostali su privrženi osnivanju Superlige dok su se klubovi poput Atletico Madrida, Manchester Uniteda, Chelsea, Liverpoola i Manchester Citija povukli nakon što su UEFA i FIFA zaprijetile sankcijama, a također i pod utjecajem protivljenja navijača.

Perez je uvjeren da bi natjecanjem tih poznatih klubova porastao interes publike za gledanjem njihovih utakmica, posebno među mlađom populacijom, što bi dovelo do većeg prihoda od ulaznica, televizijskih prava i komercijalnih aktivnosti.

Kako bi djelomično prigušila nezadovoljstvo Real Madrida, Barcelone i Juventusa, UEFA je odlučila od iduće godine reformirati Ligu prvaka, u kojoj će biti više međusobnih utakmica velikih klubova. To je još jedan korak dalje od izvornog natjecanja Kupa prvaka, i njegovog nastavka Lige prvaka, u kojem su se natjecali samo prvaci europskih zemalja.

“Kao što smo prije 70 godina napravili ključan korak u povijesti nogometa osnivanjem Kupa prvaka, danas imamo zadatak i odgovornost dati europskom nogometu novi zamah koji mu je potreban”, izjavio je Perez. “Od danas će klubovi biti vlasnici svoje budućnosti”, dodao je.

Predsjednik Real Madrida je rekao da će “nastaviti braniti moderni projekt, potpuno kompatibilan s nacionalnim natjecanjima, otvoren za sve i temeljen na sportskim uspjesima”.

Naveo je da bi taj projekt poštivao “financijski fair-play” te bio “ekonomski održiv za sve klubove” koji bi sudjelovali u njemu, pri čemu bi “štitio igrače i usrećio navijače širom svijeta”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Copyright © KORNER 365 - Sva prava pridržana. | WEB Izrada – Mojik Studio.