23 srpnja, 2024
Korner 365 » UEFA i FIFA prekršile zakon sprečavajući osnivanje Superlige

UEFA i FIFA prekršile zakon sprečavajući osnivanje Superlige

1 min read

UEFA i FIFA prekršile su zakone EU-a kada su spriječile formiranje takozvane Super lige, objavio je presudu Europski sud pravde.

Europskim nogometnim klubovima koji su prijetili da će osnovati ligu koja se odcijepila, što je izazvalo široke prosvjede bijesnih navijača, UEFA je zaprijetila sankcijama, prenosi HRT.

U svojoj presudi Europski sud pravde je rekao da su FIFA i UEFA zloupotrijebile svoj dominantan položaj zabranjujući klubovima da se natječu u Europskoj super ligi (ESL), iako taj projekt možda još neće biti odobren jer sud o njemu nije konkretno presudio.

Tvrtka za razvoj sporta A22, koja je osnovana kako bi pomogla u stvaranju Superlige, tvrdila je da UEFA i globalno nogometno upravno tijelo FIFA imaju monopolski položaj što je u suprotnosti sa Zakonom o tržišnom natjecanju i slobodnom kretanju Europske unije.

– Osvojili smo pravo na natjecanje. UEFA-in monopol je gotov. Nogomet je besplatan, rekao je CEO A22 Bernd Reichart.

– Klubovi su sada slobodni od prijetnje sankcijama i slobodni sami određivati svoju budućnost, dodao je Reichart u izjavi.

– To ne znači da natjecanje kao što je projekt Superlige mora nužno biti odobren. Sud, budući da je općenito upitan o pravilima FIFA-e i UEFA-e, u svojoj presudi ne odlučuje o tom konkretnom projektu, zaključuje se. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Copyright © KORNER 365 - Sva prava pridržana. | WEB Izrada – Mojik Studio.