21 lipnja, 2024
Korner 365 » UEFA: Ova presuda ne znači odobrenje tzv. Superlige, odlučno branimo piramidu europskog nogometa

UEFA: Ova presuda ne znači odobrenje tzv. Superlige, odlučno branimo piramidu europskog nogometa

2 min read
UEFA zatvorila disciplinski postupak protiv Hrvatskog nogometnog saveza

Foto: Facebook / UEFA

Krovna europska nogometna organizacija UEFA ima povjerenja u usklađenost svojih novih pravila s europskim zakonima, nakon današnje odluke Europskog suda koji je presudio da su propisi koji klubovima zabranjuju osnivanje i sudjelovanje u Superligi nezakoniti.

“Ova presuda ne znači odobrenje tzv. Superlige. Naprotiv, ona naglašava postojeću prazninu u UEFA-inom pravilniku, tehnički aspekt koji je već prepoznat i ispravljen u lipnju 2022. novim tekstovima”, tvrdi UEFA.

Propisi Europske nogometne unije (Uefa) i Međunarodne nogometne federacije (FIFA) koji klubovima zabranjuju ulazak u Superligu su nezakoniti, odlučio je danas Europski sud pravde. Slučaj se prošle godine vodio pred Europskim sudom pravde nakon što je Superliga propala manje od 48 sati nakon pokretanja u travnju 2021., nakon oštrih kritika navijača, javnosti i brojnih klubova.

Europska kuća nogometa “ostaje odlučna braniti piramidu europskog nogometa, s nacionalnim savezima, ligama, klubovima, navijačima, igračima, trenerima, institucijama EU-a, vladama i partnerima”, dodaje se u priopćenju.

Europska Superliga projekt je koji je 12 klubova pokrenulo u travnju 2021. godine, no zbog kritika javnosti natjecanje je odmah napustilo devet klubova Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Tottenham, Inter, Milan i Atletico Madrid, a od ove godine Juventus, a sada je podržava samo Real Madrid i Barcelona.

A22, tvrtka koja stoji iza osnivanja novog natjecanja, potom je izašla na sud i optužila Uefu i FIFA-u za kršenje zakona o tržišnom natjecanju i zlouporabu dominantnog položaja.

Sud je danas presudio da su Uefina tadašnja pravila bila u suprotnosti s europskim pravom tržišnog natjecanja jer nisu bila regulirana “nikakvim kriterijima koji bi osigurali njihovu transparentnost, objektivnost i nediskriminaciju”. Međutim, Uefa vjeruje da je u međuvremenu popunila prazninu, usvojivši prošlog ljeta uredbu na 24 stranice koja predviđa sustav autorizacije za “međunarodna klupska natjecanja”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Copyright © KORNER 365 - Sva prava pridržana. | WEB Izrada – Mojik Studio.